בעידן הדיגיטלי בו אנו חיים, התקשורת החזקה והמהירה היא לא רק יתרון, אלא דרישה בלתי נמנעת. על מנת לספק תקשורת מהירה, מהימנה ואיכותית, מותקנים ארונות סיבים אופטיים על-ידי קבלן תשתיות תקשורת לצורך העברת מידע במהירות האור (בקירוב). קבלני תשתיות תקשורת מתקינים את ארונות הסיבים האופטיים אלה בבניינים, ובנקודות חיבור לרשתות התקשורת המרכזיות, כדי להבטיח שהחיבור שלך לאינטרנט יהיה מהיר, חזק, ויציב.
חשיבות ההתקנה המקצועית של ארונות סיבים אופטיים
התקנת ארונות סיבים אופטיים היא תהליך מורכב הדורש מיומנות ומקצועיות, והוא צריך להתבצע על ידי מומחים בתחום. בזמן ההתקנה, יש לשים לב למגבלות הפיזיות של הסיבים האופטיים, להגן עליהם מפני פגיעה, ולהתמיד בשמירה על איכות החיבור. התקנה נכונה תמקסם את השימוש במאפיינים המרשימים של הסיבים האופטיים, ותסייע לשמור על רמת התקשורת המרשימה שאליה אנו מתרגלים.
רקע כללי על הסיבים האופטיים
ב-1970, חשפה חברה אמריקאית בשם קורנינג את קיומם של סיבים האופטיים. מאז ועד היום, התקשורת למרחקים ארוכים הפכה למשימה קלה הרבה יותר. הרעיון בנוי על עקרונות אשר חשף צ'ארלס קאו (חוקר סיני בתחום הנדסת חשמל וחלוץ בתחום השימוש בסיבים אופטיים), אשר גילה כי ניתן להעביר מידע דרך סיבי זכוכית במהירות הקרובה למהירות האור. שמם של הסיבים האופטיים נאמן לתכליתם, כיוון שניתן להעביר אותות אור באמצעות הסיבים האופטיים.
מה הם סיבים אופטיים?
סיב אופטי הוא סיב ממרכיב שקוף שמאפשר העברה של אור ממקצה לקצה, ומבוסס על עיקרון פיסיקלי המכונה הנקרא החזרה גמורה.
כאשר אור חודר לקצה אחד של הסיב, הוא "קופץ" מסביב לצידי הסיב פעמים רבות ויוצא מהקצה השני עם אובדן אנרגיה מינימלי. בזכות כך, סיבים אופטיים הם אחת מהמדיות המתקדמות והנפוצות ביותר בתחום התקשורת היום.
מכאן נובע כי אם ברצונכם להעביר יותר נתונים ובמהירות רבה, שאינה מוגבלת למרחק ואינה סובלת מבעיות של צוואר בקבוק, עליכם לשדרג את התשתית של תקשורת העסק שלכם לתשתית המבוססת על סיבים אופטיים.
כיום, סיבים אופטיים מוצאים את מקומם ברוב תחומי תשתיות התקשורת, כגון: מחשבים, תקשורת נתונים, אינטרנט, טלפוניה, מערכות ומצלמות אבטחה, ועוד. וכל זאת עם יכולת להעביר נתונים בקצב של עד 100 ג'יגה לשנייה. האם הגיע הזמן לשדרוג? מעוניינים במהירות גבוהה הרבה יותר ובעבודה יותר אינטנסיבית מבחינת כמות וסוגי תעבורת הנתונים המתקיימים במקביל? אם עניתם בחיוב לשאלות אלו, כנראה שהגיע הזמן להשתדרג.
תשתיות תקשורת לעסקים
הסיבים האופטים מתפצלים לשני סוגים:
מצב סינגל – SingleMode:
בתקשורת סיבים אופטיים , סיב אופטי חד-אופטי, הוא סיב אופטי שנועד לשאת רק מצב יחיד של אור – המצב הרוחבי. "מצבים" מגדירים כיצד מתפזר הגל בחלל. לגלים יכולים להיות אותו מצב אך בעלי תדרים שונים. זה המצב בסיבים אופטיים מסוג SingleMode, שבהם יכולים להיות לנו גלים עם תדרים שונים, אבל מאותו מצב, כלומר הם מפוזרים בחלל באותו אופן, וזה נותן לנו קרן אור אחת.
סיבים בהם מועבר מידע באופן זה, אידאלי להעברת נתונים למרחקי שידור ארוכים של מעל 100 קילומטרים ובתעבורת נתונים של עד 100 ג'יגה. סוג הכבל עבור סינגל מוד הוא OS2 או OS1 או OS סיב זה נפוץ בעיקר בחיבור רשתות WAN , בין ערים, בין מדינות ובכבלים תת ימיים, אך לא רק.
מולטי מוד – מולטימוד:
ישנם מספר נתיבים שבהם יכול האור לנוע, בסיבים שמציגים מידע במספר דרכים יחד. לעומת שיטת SingleMode, שיטה זו מוגבלת, שכן פולס אור קצר בתחילת הנתיב יהיה יותר רחב בסוף הנתיב, מה שמגביל את קצב המידע ואת מרחק השידור בסיב. בתוך סיבים אלו, מידע נשלח למרחקים שאינם עולים על 500 מטר. סוגי הכבלים שהם רלוונטיים למוד מרובה הם OM1, OM2, OM3, OM4, ואף OM5. סיבים אלו משמשים לעיתים קרובות בתוך רשתות מקומיות, בתוך בניינים ודירות או בין בניינים סמוכים.
למה סיב אופטי ולא כבל נחושת?
המהפכה בתחום הזה באה הודות ליתרונות הלא מעטים שהסיבים האופטיים מציעים לעומת סיבי הנחושת – שעד הופעת סיב האופטי היו השימוש הכרחי והבלעדי. האפקטיביות של סיב הנחושת לא מתמודדת מול זו של הסיב האופטי, שהרי הסיב האופטי יכול לשדר יותר נתונים לשנייה, למרחקים רחוקים יותר ובמחיר זול יותר. נוסף לכך – סיבים אופטיים הם קלים יותר מאשר סיבי הנחושת ומתאימים לשליפה בקלות במערכות שונות. בנוסף, גם באספקט החשוב של אבטחת המידע קרתה פה מהפכה: מכיוון שהסיבים האופטיים לא פולטים קרינה אלקטרומגנטית (להבדיל מצינורות נחושת), אי אפשר לצוטט או לשלוף מידע שעובר דרכם.
יתרונות סיב אופטי על כבל נחושת:
1. כבלים אופטיים שוקלים פחות מאוד מאשר כבלי הנחושת, וכמו כן הקוטר שלהם קטן יותר, ולכן אפשר להכניס אותם בקלות גם למערכות שהן הכי מורכבות.
2. לעומת כבלים מנחושת, לכבל אופטי רמת ניחות נמוכה מאוד, ולכן מתאפשר שימוש במרחקים ארוכים מאוד ללא הצורך בהגברת האותות.
3. הפס הרחב מאוד הוא היבט חשוב בעידן שלנו, שבו הנפח של המידע המועבר באמצעות רשתות התקשורת גדל מיום ליום.
4. כיוון שהם לא משדרים קרינה אלקטרומגנטית, כבלי סיבים אופטיים מוגנים יותר מפני השפעות חיצוניות לעומת כבלי נחושת. התוצאה היא שסיבים אופטיים מספקים דרך אמינה ויציבה יותר לתקשורת נתונים, מאחר שאין חשש להאזנה חיצונית או חשיפת המידע שמועבר דרך הסיב.
5. במקרה הצורך ניתן להשתמש במגברים אופטיים שיכולים להגביר את עוצמת האות גם כאשר רוחב הפס הוא של כמה עשרות טרה הרץ.
6. אינו רגיש למים או לחות – משמעותי במיוחד עבור כבלים שהם מתחת לקרקע או מתחת למים.
7. ככל שיעבור הזמן, הסיב האופטי יתפוס את מקומם של כבלי הנחושת.
מחקרים מצביעים בבירור על כך שכבלי נחושת אינם מסוגלים להעביר נתונים במהירות הנדרשת במדינות מתפתחות (כולל ישראל), ולכן, במציאות הנוכחית והעתידית בתחום הטכנולוגיה, המנצחים הם הסיבים אופטיים. תשתיות התקשורת בישראל כבר בעיצומו של המהפך, וחברות התקשורת שמות דגש מירבי על פריסת תשתית של סיבים אופטיים לטובת ההתקדמות הטכנולוגית והמעבר של כל בתי האב בישראל מכבלי נחושת לסיבים אופטיים, והן שוכרות קבלני תקשורת רבים למען העמידה במשימה.
קבלן תשתיות תקשורת מומלץ להתקנת סיבים אופטיים:
https://supervision-isr.co.il/
מהירות הסיב האופטי:
התרומה המרכזית של הסיבים האופטיים היא בעיקר בתחום תקשורת מחשבים. אחד היתרונות המשמעותיים שהסיב האופטי מציע ביחס לכבלי הנחושת הוא העברה של מידע בצורה דיגיטלית (בניגוד לכבלי הנחושת, שמעבירים מידע בצורה אנלוגית).
העובדה הנ"ל שיפרה באופן משמעותי את מהירות זרימת המידע, וניתוח המידע שנשלח ממחשב למחשב. זאת בגלל שמידע דיגיטלי מתורגם בקלות חזרה בצד המקבל, בניגוד לנתונים אנלוגיים שפעמים רבות נדרשת שליחה מחודשת שלהם בגלל בעיה בפענוח המידע, דבר אשר גורם לעיכובים ועומס רב על מגוון רחב של מערכות ותשתיות תקשורת.
מאז שנת 1970, הסיבים האופטיים הפכו לחלק בלתי נפרד מרוב התחומים בחיים שלנו, והם משתלבים ברוב הטכנולוגיות שבהן אנחנו משתמשים. שימוש בסיבים אופטיים גרם לשינויים משמעותיים בתחום התקשורת, שכן המצאתן יצרה דרך חדשה להולכת גלי אור במסלולים שאינם ישרים – כלומר, לא באותו קו, אלא על פי הדרך שבה הסיב האופטי מעצב אותה.
ברפואה, לדוגמה, היינו עדים לחידושים רבים, אחד מהם הוא האנדוסקופ – מכשיר שניתן להכניסו לגוף האדם ולעקוב אחר מהלך התרחשות האיברים הפנימיים. במכשיר ישנם סיבים אופטיים שאמצעותם מועבר אור לאזורים החסרים בתאורה ואל אלו שדרושים בחינה. התפתחות זו, שהפכה את האפשרות להעביר מידע דרך אור הסיבים האופטיים למציאות, גרמה למהפכה בתחום התקשורת – ובכלל זה בטלפוניה, מחשבים, העברת מידע, אינטרנט, טלוויזיה וכבלים.
חברות האמונות על תשתיות התקשורת מנצלות את היתרונות הרבים של הסיבים האופטיים ומטמיעות את הטכנולוגיה ליותר ויותר שימושים בתחום התקשורת, כך שהטכנולוגיה החדשה של סיבים האופטיים תהיה זמינה עבור כולנו.
טכנאי סיבים אופטיים
מה ההבדל המרכזי בין טכנאי סיבים אופטיים לבין שאר טכנאי התקשורת? טכנאי סיבים אופטיים הוא מקצוען ויש לו ניסיון במתן מענה ואבחון של בעיות תקשורת בין מערכות המחוברות דרך סיב אופטי.
בנוסף, טכנאי זה מצויד בכלים מתאימים ובידע הנדרש לתיקון וחיבור של סיבים אופטיים, כגון ניקוי של סיבים, הלחמה, ועוד.