כדי לקבל גמלת סיעוד מביטוח לאומי, יש לוודא שהמבקש עומד בשורה של קריטריונים במצטבר. די בכך שאחד מהם חסר כדי שבקשת הגמלה לא תתקבל, לפחות באופן זמני. עם זאת, ישנם מסלולי מימון נוספים שבהם יכול האדם הסיעודי להיעזר.
מי שאינו עומד בדרישות הגיל ו/או תושבות
לפני הכל, קבלת גמלת סיעוד תלויה בשני פרטים טכניים בעיקרם: תושבות ישראלית וגיל שהוא מעבר לגיל הפרישה. גיל הפרישה מוגדר כיום כ-67 לגברים ו 60-65 לנשים. כלומר – מי שאינו תושב ישראל, או שלא הגיע עדיין לגיל פרישה, גם אם הוא במצב סיעודי – אינו זכאי לגמלת סיעוד.
מי שהכנסותיו המצטברות עולות על התקרה המזכה בגמלת סיעוד
התנאי השני לקבלת גמלת סיעוד הינו תקרת הכנסות מצטברת שאינה עולה על התקרה המזכה. תקרה זו מחושבת לפי ההכנסות המצטברות מכל מקורות ההכנסה בשלושת החודשים שקדמו להגשת הבקשה לגמלת סיעוד. תקרת ההכנסות מתעדכנת מעת לעת, ועומדת כעת על כ-12,500 ש"ח ליחיד לקצבה מלאה או כ-18,000 לקצבה חלקית. במקרה ששני בני הזוג סיעודיים, יחולק סכום הכנסותיהם הכולל לשניים לצורך החישוב. אם סכום ההכנסות עולה על 18,804 ש"ח ליחיד – הוא אינו זכאי לגמלת סיעוד.
מי שאינו נזקק לעזרה או השגחה באופן שוטף
התנאי השלישי לקבלת גמלת סיעוד הוא תלות רבה בעזרת הזולת בביצוע פעולות היומיום, או צורך בהשגחה מתמדת בגלל תשישות נפש. ככל שמבקש גמלת הסיעוד עצמאי יותר בחיי היומיום ובמרבית הזמן הוא אינו נזקק לעזרה, או לחילופין אינו נמצא במצב שבו הוא מסכן את עצמו או אחרים – הוא לא יהיה זכאי לגמלת סיעוד
מי שמאושפז על חשבון המדינה
מי ששוהה באחת המחלקות הללו לא יהיה זכאי לגמלת סיעוד: מחלקה סיעודית, מחלקת סיעודי מורכב, מחלקה לתשושי נפש, מחלקה להנשמה ממושכת או במסגרת שיקומית בפיקוח משרד הבריאות. כך גם לגבי מי ששוהה במוסד סיעודי ועלויות אחזקתו ממומנות על ידי המדינה. מי שמאושפז בבית חולים כללי יקבל גמלת סיעוד רק למשך 30 יום.
מי שמקבל קצבה אחרת מהמדינה
מי שמקבל אחת מהקצבאות הבאות, יצטרך לבחור בינה לבין גמלת סיעוד: קצבת שירותים מיוחדים לנכים קשים, קצבת טיפול אישי / השגחה מאוצר המדינה, קצבת משרד הביטחון לעזרת הזולת מטעמים רפואיים או הטבת ליווי. עם זאת, תוספת מימון צרכים מיוחדים מטעם משרד הביטחון אינה שוללת גמלת סיעוד.
ביטוח סיעודי – ללא מגבלת גיל, הכנסה או מימון ממשלתי
אפיק נוסף לקבלת תמיכה במצב סיעודי הינו הביטוח הסיעודי. ביטוח סיעודי וגמלת סיעוד הם שני מסלולי תמיכה מקבילים, שאינם שוללים זה את זה, ומומלץ לשלב ביניהם במידת האפשר.
יתרונותיו של הביטוח הסיעודי לעומת גמלת הסיעוד הינם:
- קצבה כספית בגובה אלפי שקלים בחודש, לעומת קבלת שעות טיפול או המרתן בסכומי כסף נמוכים יחסית בגמלת סיעוד.
- ללא מגבלת גיל: הביטוח הסיעודי מכיר בכך שמצב סיעודי יכול לקרות גם בגילאים צעירים, עקב פציעה או מחלה, והוא מכסה מצב סיעודי בכל גיל.
- ללא מגבלת הכנסות: הקריטריונים היחידים הקובעים לגבי ביטוח סיעודי הם קיומה של פוליסת ביטוח סיעודי בתוקף והוכחת מצב סיעודי, ללא קשר להכנסות הכספיות.
- ללא תלות במקום המגורים: כאמור, מה שקובע מבחינת ביטוח סיעודי הם אך ורק הפוליסה והמצב הסיעודי. כך שגם כשאדם מאושפז במוסד סיעודי על חשבון המדינה, לא נשללת זכאותו לביטוח סיעודי.
מכל הסקירה לעיל ניתן להבין עד כמה חשוב לעשות ביטוח סיעודי, ולא להסתמך על קיומה של גמלת סיעוד בלבד.